Afschaffen van de algemeen verbindend verklaring (avv) van CAO's betekent dat mensen in hun eentje moeten onderhandelen met hun werkgever

over op 23 januari 2017

Deze stelling is gecheckt en beoordeeld als Grotendeels onwaar

Lodewijk Asscher was te gast bij het Haagsch College. Hij sprak onder andere over zekerheden voor werknemers:

\n
\n

Partijen als de VVD zien ook die hunkering van mensen naar meer zekerheid. Maar als je hun verkiezingsprogramma’s leest, zie je dat mensen zand in de ogen gestrooid wordt. Met mooie woorden leiden ze mensen om de tuin. Ze beloven mensen een vaste baan, met een vast contract. Maar dan wel een vast contract zonder ontslagbescherming. Zodat ruim 5 miljoen Nederlanders niet meer beschermd zijn tegen willekeur en ieder moment op straat kunnen komen te staan.

\n

Tel daar bij op dat ze onder het mom van vrijheid blijheid willen afschaffen dat een CAO algemeen bindend is. Dat klinkt als abstracte techniek in de oren van de meeste mensen. En dat komt ze maar al te goed uit. Want zo hoeven ze niet uit te leggen wat het voor jou betekent. Dat het betekent dat jij in je eentje moet onderhandelen met je werkgever. Dat jij persoonlijk het gesprek zal moeten gaan voeren over je loon, je arbeidsvoorwaarden, je pensioen, bijscholing en het aantal vrije dagen dat je wel of niet krijgt. Met als gevolg dat diegene die bereid is de slechtste voorwaarden te accepteren, de baan krijgt.

\n
\n

We concentreren ons op de laatste stelling: Afschaffen van algemeen verbindend verklaring CAO's betekent dat mensen in hun eentje moeten onderhandelen met hun werkgever.

Deze stelling is geplaatst door Christian Jongeneel

Aanpassingen:
  • 28-02-2017 - Stelling goedgekeurd (bewerkt door: Joost Berculo)
Zelf deze stelling checken