Zijn wetenschappers te links?

over op 6 februari 2017

De VVD-Kamerleden Duisenberg en Straus wil dat de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) uitzoekt  of er op Nederlandse universiteiten sprake is van zelfcensuur en een „beperking van diversiteit van perspectieven”. De motie werd aangenomen met steun van onder andere VVD, PVV, CDA, SGP, VNL, 50PLUS, DENK en de eenmansfracties Klein, Van Vliet en Houwers.  

In een artikel op The Post Online schreef Duisenberg een toelichting:

\n

De wetenschap heeft een diversiteitsprobleem. In het bijzonder in de sociale wetenschappen is het overgrote deel van de wetenschappers te links. Hun dominantie op de faculteiten is zelfs zo sterk, dat andersdenkenden vaak niet meer uit de kast durven komen. Het leidt tot zelfcensuur, eenzijdigheid en uiteindelijk tot afname van de geloofwaardigheid en de autoriteit van door de wetenschap geproduceerde kennis. Nee, dit is niet de politieke stelling van een andere rechts-populist, maar de conclusie van de progressieve Amerikaanse hoogleraar Jonathan Haidt, in zijn keynote speech voor het jaarcongres van de American Psychology Association. We weten niet of dit probleem in Nederland net zo groot is als in de Verenigde Staten. Maar iedereen die de kwaliteit en het gezag van de wetenschap aan het hart gaat, zou het wel moeten wíllen weten.

\n

Duisenberg stelt hier eerder een vraag dan dat hij een stelling poneert. Dat benadrukt hij zelf ook.

Toch lijkt onder de vraag "we weten niet of dit probleem in Nederland net zo groot is als in de Verenigde Staten" de veronderstelling te zitten dat er ook in Nederland sprake is van te veel linkse wetenschappers. Op die wijze is er ook 'links en rechts' op de vraag gereageerd. 
Daarnaast geeft Duisenberg in het artikel alleen voorbeelden van rechtse wetenschappers die beperkt zouden worden in hun vrijheid. 

 

Deze stelling is geplaatst door Ewoud

Zelf deze stelling checken