VVD liet zich in de luren leggen over het klimaat

De VVD kreeg afgelopen najaar al de nodige kritiek, toen het een zin over klimaatverandering uit het verkiezingsprogramma schrapte. Dit gebeurde op initiatief van het Friese lid Gert-Jaap van Ulzen, aldus Trouw. Stellingchecker dook er wat dieper in en vond uit dat het belangrijkste argument voor het schrappen berust op een leugen.

In de argumentatie van het amendement staat namelijk de claim dat de Nederlandse Natuurkundige Vereniging recentelijk heeft geconstateerd dat de uitspraak dat de mens verantwoordelijk is voor klimaatverandering prematuur is. Dit is een opvallende constatering, omdat dit rechtstreeks ingaat tegen de huidige klimaatwetenschappelijke consensus. We besloten daarom contact op te nemen met de vereniging en we spraken de directeur, Noortje de Graaf. Zij ontkent ten stelligste dat dit het standpunt is van de vereniging. Ze noemt het choquerend dat de zin uit het programma verwijderd is op basis van een vermeend NNV-standpunt en is ontdaan dat de vereniging hiervoor is gebruikt: “Dit is onze mening niet, en het is ook nooit gezegd."

De Graaf heeft wel een vermoeden waar de uitspraak van Van Ulzen vandaan komt: "Wij hebben in 2015 een besloten symposium voor leden georganiseerd met onder andere het doel te onderzoeken of een gezamenlijk klimaatstandpunt van de vereniging geformuleerd zou kunnen worden. Dit gezamenlijke standpunt is er uiteindelijk niet gekomen, maar dit was nadrukkelijk niet omdat wij het prematuur vinden. Er bleek binnen de vereniging niet voldoende draagvlak om überhaupt een gezamenlijk standpunt in te nemen. Verschillende leden vroegen zich af of dat de taak van de vereniging was".

De vereniging heeft vertrouwen in het wetenschappelijk proces van het klimaatonderzoek en volgt de conclusies. Om dat te illustreren noemt De Graaf een komend symposium van de vereniging op 9 juni waar niet wordt gekeken naar of klimaatverandering plaatsvindt en door mensen wordt veroorzaakt, maar naar hoe natuurkundigen kunnen bijdragen aan het halen van de klimaatdoelstellingen van Nederland en de EU.

Daarnaast geeft het amendement twee andere argumenten:

  1. Het klimaat verandert altijd en zal blijven veranderen.
  2. \n
  3. Hevigere regenbuien zijn een fictie van het KNMI. In Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk hebben ze er dan ook geen last van.
  4. \n

Deze argumenten zijn ook eenvoudig te ontkrachten. De websites van de Belgische, Britse en Duitse weerdiensten reppen allemaal van toenemende regenval in de afgelopen jaren en ditto voorspellingen voor de komende decennia. De bewering dat 'klimaat altijd verandert' is op zich waar, maar niet valide als argument tegen door de mens veroorzaakte klimaatverandering.

De conclusie luidt dan ook dat het VVD-congres zich heeft laten misleiden met twee leugens en één halve waarheid.

Lees de complete check

 

(foto cc: flickr/mattridings)